Adevăratul motiv pentru care Turcia a doborât avionul rus

Adevăratul motiv pentru care Turcia a doborât avionul rus
Publicat: 25/11/2015, 19:12

Administrația islamisto-conservatoare de la Ankara denunțase în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, raidurile ruse în Siria, îndemnând Rusia să atace exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.

De fapt, regimul Recep Tayyip Erdogan are propriile interese în conflictul din Siria, temându-se în primul rând de avansarea milițiilor kurde. În plus, conform premierului rus Dmitri Medvedev, oficiali turci au „interese financiare directe” în comerțul cu petrol efectuat ilegal de organizația teroristă Stat Islamic.

Mai mult, în ultima vreme, liderii de la Ankara au exprimat preocupări din ce în ce mai intense privind situația etnicilor turci care trăiesc în nordul Siriei.

Marți dimineață, armata turcă a doborât un bombardier rus, la frontiera dintre Siria și Turcia. Ankara susține că avionul militar rus intrase câteva secunde în spațiul aerian turc, deși nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spațiul aerian turc, iar președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea „consecințe grave”. „Dar, oricum, piloții noștri și avionul nu reprezentau nicio amenințare la adresa Turciei. Acest lucru era evident. Participau la operațiuni împotriva rețelei teroriste Stat Islamic”, a afirmat Putin. „Pierderea reprezintă o lovitură aplicată în spate de către complici ai teroriștilor, iar Rusia nu va tolera acest lucru”, a avertizat Putin, condamnând atitudinea Turciei.

După incident, cel mai grav produs între NATO și Rusia în ultimii 50 de ani, Erdogan a adoptat o atitudine diplomatică, explicând că nu vrea escaladarea tensiunilor cu Rusia. Însă liderul de la Ankara, acuzat de multe ori de tendințe autoritariste, a reiterat, în contextul argumentației pentru justificarea doborârii avionului rus, că Rusia trebuie să atace strict poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, nu sate ale comunității turce din Siria.

„Rusia a transmis că a intervenit aerian în Siria pentru atacarea Daesh” (n.red. – rețeaua teroristă Stat Islamic). Dar membrii organizației teroriste Daesh nu sunt prezenți în regiunea siriană Latakia, nici în zonele nordice în care sunt etnici turci… Să nu ne lăsăm induși în eroare…”, a subliniat liderul turc, citat de Reuters.

Și premierul Ahmet Davutoglu, un apropiat al lui Erdogan, a avut aceeași retorică miercuri, atrăgând atenția că atacurile ruse asupra etnicilor turci din Siria nu pot fi efectuate sub pretextul contracarării rețelei teroriste sunnite Stat Islamic.

Statele Unite au transmis că nu sunt implicate în doborârea avionului rus, unii oficiali recunoscând că aparatul militar era în spațiul aerian sirian în momentul în care a fost vizat de armata turcă, după ce intrase scurt timp în spațiul Turciei. Alianța Nord-Atlantică a adoptat un ton rezervat, semnalând că este alături de Turcia, dar îndemnând Ankara și Moscova să evite escaladarea conflictului.

O coaliție condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Din coaliție fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită și Turcia.

Rusia a lansat la sfârșitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că atacă poziții ale insurgenților susținuti de Occident. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia și Egipt, unde a proclamat un „califat islamic”.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășeste 250.000 de morți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut...
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Ploaie de amenzi în urma controalelor pentru verificarea concediilor medicale. Medic: „Aici e mare problemă...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Zuckerberg recunoaște că Meta a cenzurat, la presiunile administrației Biden, postarile despre COVID și Hunter...
WOW! Cum arată Gabriela Szabó la 20 de ani de când s-a retras din sport....
Dieta lui Meme Stoica și alimentele pe care le-a eliminat definitiv: „Fac 60 de ani...
Ţara din Europa cu cele mai ieftine apartamente noi. Cât costă un metru pătrat -...
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
Un fenomen rar poate fi observat în acest loc! Lava vulcanului are culoarea albastră
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Ai împrumutat mașina altei persoane? Ce riști dacă încalcă legea la volan?
Franţa nu are guvern la 6 saptămâni de la alegeri. Macron a dat aseară lovitura...
Femeile au fost OBSEDATE de acest mare actor! „Eram foarte, foarte frumos”
Vladimir Putin ar putea fi otrăvit. Cine e gata să-l trădeze pe liderul de la...
S-a ales praful de averea lui Ion Dolănescu. Totul e aproape distrus
Cât costa să închiriezi vilele din Thailanda în care s-a filmat Insula Iubirii. Prețul este...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
VIDEO Cum a reușit Monica Pop să slăbească 37 de kilograme: „9 zile nu am...
Vremea se schimbă dramatic! Meteorologii au emis Cod galben de ploi, descărcări electrice și vânt...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, Bubulino, simt că faci ceva greșit! - Ce ai pățit,...
Cum apar uraganele și care sunt primele semne ale unui ciclon tropical?